Art i Aigua II: L'arribada de l'aigua d'aixeta

Descobreix els nous usos de l’aigua i els objectes més emblemàtics, amb una mirada des de l’art.

Una exposició del museu titulada Una mar daixetes mostra diverses aixetes metàl·liques disposades de manera creativa sobre canonades. La pantalla sil·lumina amb il·luminació blava i inclou panells de text descriptius a dalt.
Vitrina del Museu de les Aigües (2021)

Els objectes de la col·lecció del Museu de les Aigües, degudament aparellats amb obres d’art de grans artistes, ens mostren com l’arribada de l’aigua d’aixeta va suposar un canvi d’usos i un avenç veritable cap al benestar a les llars.

L'escalfador

L’arribada de l’aigua corrent a l’àmbit domèstic, influeix en la transformació d’usos, espais i costums. El benestar i la higiene passa pel bany privat i l’aigua calenta instantània.

Aparell de dutxa metàl·lic dèpoca amb un dipòsit cilíndric, nombroses vàlvules i un tub corbat que condueix a un capçal de dutxa. Dissenyat amb una estètica industrial, mostra un estil de principis del segle XX.
Escalfador (1920), Museu de les Aigües
Una dona es troba en una habitació molt il·luminada, parcialment coberta per una túnica, mirant cap a la finestra. Un escalfador daigua de coure és visible al fons. Lescenari suggereix una escena de principis del segle XX.
Abans del bany (1894) per Ramon Casas

Un cronista de la societat de finals de segle XIX com el pintor Ramon Casas (1866-1932), no podia ignorar un tema com el del bany. La seva pinzellada suau i seductora escampa una llum tènue, gairebé càlida, que incrementa l’efecte buscat de ple confort.

L'aixeta

Un cop establerta la xarxa de distribució d’aigua fins als habitatges, les aixetes domèstiques es converteixen en una peça essencial a les llars, convertint-se en un element funcional i en molts casos estètic.

Una aixeta daigua de llautó dèpoca amb un mànec en forma de creu i una superfície una mica desgastada. Laixeta està aïllada sobre un fons blanc, destacant el seu color càlid i daurat i el seu disseny clàssic.
Aixeta (1902), Museu de les Aigües
Una pintura realista duna antiga pica de porcellana blanca amb dues aixetes de llautó, totes dues amb aigua corrent. El fons presenta rajoles blanques gastades amb algunes canonades visibles. Lescena transmet un ambient vintage i rústic.
Dos lluitadors japonesos a la pica (1983) per Lucian Freud

La força naturalista del pintor Lucian Freud (1922-2011) reflecteix amb cruesa un espai íntim en què contrasten dos abundants raigs d’aigua, amb un fort component  expressiu. Una de les aixetes no surt complerta, el que genera una sensació d’angoixa.

El radiador d'aigua

En les primeres calefaccions, en el segle XX,  l’aigua s’escalfava amb llenya, carbó o gas. La caldera era única per a tot l’edifici i des d’aquest punt l’aigua es distribuïa als diversos radiadors, proporcionant confort climàtic.

Un radiador de ferro colat alt i decoratiu amb motius florals complexos i potes corbes es troba dret sobre un fons blanc senzill. El radiador té tres seccions verticals una al costat de laltra.
Radiador (1930), Museu de les Aigües
Una escena interior acollidora amb una cadira de fusta, una taula amb una tetera i tasses i una porta oberta que revela una visió duna escena de tardor a lexterior. Els colors càlids i la llum creen un ambient acollidor.
Interior blanc (1932) per Pierre Bonnard

El conegut com a “pintor de la felicitat” Pierre Bonnard (1867-1947), descriu a  Intérieur blanc, un ambient d’elements de confort: la intimitat d’un espai amb vistes a jardí, un càlid foc a terra, un servei de te i un radiador modern d’aigua calenta.

Sinaí

A principis dels anys vint del segle XX, en una època en què les classes benestants mostren interès per les funcions terapèutiques de les aigües, el sinaí representa la possibilitat d’apropar a l’àmbit domèstic alguns d’aquests beneficis saludables.

Un dispensador daigua de ceràmica decoratiu amb un disseny paisatgístic vintage, amb arbres i edificis. El dispensador té una estructura alta i estreta amb una espiga prop de la base i una tapa a la part superior amb letiqueta Sinaí.
Sinaí (1925) per Conrado Granell
Un dispensador daigua de ceràmica decoratiu amb un disseny paisatgístic vintage, amb arbres i edificis. El dispensador té una estructura alta i estreta amb una espiga prop de la base i una tapa a la part superior amb letiqueta Sinaí.
Sinaí (1925) per Conrado Granell

Patentat pel químic i biòleg valencià Conrado Granell el 1928.  El sinaí està format per diferents dipòsits en columna que contenen els elements d’aeració, filtratge i mineralització pels quals passa l’aigua fins al recipient en forma d’àmfora, que disposa d’una aixeta a la part inferior. A l’hora es considerava un element decoratiu. 

La rentadora mecànica

Com moltes de les primeres propostes per mecanitzar la bugada, la Morisons Washer 1900 imitava el procés tradicional: un agitador, accionat manualment, movia la roba bruta dins del tambor de fusta. Els models van anar evolucionant i es van automatitzar. 

Una rentadora destil de barril de fusta dèpoca amb un mecanisme de manovella, etiquetada Morisons Washer. Compta amb un panell decoratiu i es recolza sobre un trípode metàl·lic. La rentadora té un aspecte rústic i antic.
Rentadora Mecànica (1907) per Morisons Washer
Anunci antic que mostra tres dones fent servir una rentadora i una escorredora amb letiqueta Rentadora a casa. Lescena està ambientada en una cuina detallada amb prestatges, una taula i diversos articles domèstics. El text inclou una adreça de Nova York.
Rentadora i escorredor per a la llar (Circa 1869)

A mesura que l’ús de les rentadores es va anar estenent a totes les famílies, els rentadors al riu i els safareigs públics van anar entrant en desús i la bugada va passar a realitzar-se a l’espai domèstic, tal i como es mostra en aquesta litografia que mostra una casa benestant. 

La boca de mànega

Les concentracions urbanes de principis del segle XX van comportar la necessitat de millorar la neteja de l’espai públic, amb l’aigua com a element clau. La neteja amb mànegues para passar a ser un fet habitual per mantenir l’higiene de les ciutats. 

Una boca de mànega amb un cos cilíndric i una base circular amb tres peus. La seva superfície està lleugerament tacada, donant-li un aspecte antic.
Boca de mànega (Segle XX), Museu de les Aigües
Una foto en blanc i negre de tres homes netejant un carrer humit amb mànegues i raspalls. Porten gorres i abrics pesats. Al carrer hi ha arbres i alguns cotxes estan aparcats al fons. Lescena sembla boira o boira.
Paseo de Recoletos, Madrid 1953

Com pot apreciar-se mitjançant la fotografia de Francesc Català-Roca (1922-1998), la utilització de l’aigua permetia mantenir un nivell d’higiene i neteja suficient, tot i el creixement poblacional i urbanístic  dels anys de postguerra.

La font Barcelona

Les fonts model Barcelona formen part de la vida quotidiana en moltes ciutats. Està fabricada amb ferro colat i llautó i generalment s’instal·la sobre una base de formigó. Té forma cilíndrica, amb el fust estriat i un remat d’aspecte vegetal. 

Una clàssica font daigua negra exterior amb un disseny de columna alta i decorativa. Disposa dun broc de llautó des del qual saboca aigua en un bol sobre una base rectangular. L'estil general és vintage o tradicional.
Font Model Barcelona, Museu de les Aigües
Una foto dèpoca en blanc i negre que mostra un grup dhomes amb vestits formals a prop duna estructura de pedra adornada amb flors. Un sacerdot llegeix un llibre, acompanyat dun jove servidor daltar. Una multitud mira al fons.
Inauguració d'una font pública (Circa 1950) per Pérez de Rozas

Els Pérez de Rozas, una de les nissagues de reporters gràfics que ha marcat la història del fotoperiodisme barceloní durant el segle XX, van reflectir com la inauguració d’una font pública suposava un esdeveniment de gran calat a la Barcelona de mitjans del segle. 

Exposicions relacionades