El patrimoni industrial de l'aigua II: El nostre paisatge

Descobreix alguns dels majors tresors del patrimoni industrial de l’aigua a Catalunya, elements singulars disposats com peces d’un mosaic al llarg de tot el territori.

Un petit edifici rodó de maó amb un sostre cònic està parcialment enfosquit per branques darbres en primer pla. Ledifici està envoltat per una tanca de cadena, amb un cel blau clar i vegetació al fons.
Vestigi de l'aqüeducte de Dosrius

La revolució de l’aigua deixa al seu darrere tot un llegat patrimonial que avui queda plenament integrat en els diferents paisatges del nostre país. Edificis que caracteritzen barris i infraestructures que deixen la seva empremta particular als entorns rurals.

Un camí il·luminat pel sol amb arbres alts i branques carregades de taronges condueix a un fanal negre i un edifici groc amb grans finestrals al fons. Les ombres i la llum creen una atmosfera serena.
Jardí "Industrial" a la Central Cornellà

Davant les dificultats que ens depara la crisi climàtica i l’augment dels períodes de sequera, es fa necessari recuperar la memòria perduda i reivindicar el coneixement de la història de l’aigua al nostre país.

“Conèixer la relació entre l’aigua i el territori, entre l’aigua i la ciutat, i reflexionar-hi és un instrument necessari per afrontar els reptes del nostre futur.” (Albert Cuchí, 2011)

Moltes de les grans obres de l’enginyeria hidràulica s’harmonitzen en una simbiosi perfecta amb el seu entorn i amb les vides de les persones. Per la seva monumentalitat i ubicació, elements com el Torreó del Tibidabo són molt presents al nostre imaginari i quotidianitat.

Altres singulars, com la torre d’aigua de Granollers, tampoc passen desapercebudes. Siguin més o menys conegudes, totes han tingut un paper fonamental en la història de l’abastament de l’aigua d’aixeta. Vegem-ne algunes.

1. Torre de les Aigües del Besòs

La Torre de les Aigües del Besòs dista de ser un element més de la infraestructura de l’aigua. Des de la seva inauguració el 1882 s’ha distingit com una important senya d’identitat dels veïns del Poblenou (Barcelona), essent testimoni de les seves experiències, històries i arrels.

Una torre alta de maó amb finestres darc salça sota un cel parcialment ennuvolat. La seva estructura càlida i taronja contrasta amb el cel blau. A prop, a lesquerra es veu un edifici amb maó semblant.
Torre de l'Aigua del Besòs
Una torre alta i cilíndrica de maó salça sobre un cel fosc i ennuvolat. A lesquerra apareix un arc de Sant Martí tènue. En primer pla, una paret erosionada mostra grafits amb les paraules IKARIA i PI parcialment visible.
Icària II (2006)
Una obra dart abstracta que representa un far alt contra un cel amb textura, que salça per sobre dun paisatge sorrenc. A langle inferior dret, hi ha una petita secció que representa les ones.
Mar Bella (1980)
Icària II, Josep Mª Subirachs, 2006, Font original: Espai SubirachsMar Bella, Josep Mª Subirachs, 1980, Font original: Espai Subirachs
 

“Per la seva bellesa formal, ha estat considerada com una de les més belles de Catalunya. Pintada per artistes com Ramon Calsina, Josep M. Subirachs i Joan Pallarès, s’ha convertit en un element referencial i inseparable al paisatge del Poblenou.” (Antoni Vilanova, 2012)

2. Aqüeducte del Baix Vallès

Un tram de l’aqüeducte del Baix Vallès es conserva al bell mig del Parc Central de Nou Barris, vianants passegen i travessen per ell. Creuant Cerdanyola i Montcada, conduïa aigua del riu Ripoll fins al barri barceloní del Guinardó.

Un pont de pedra sobrepassa un estany tranquil amb camins de fusta a sota. Al fons, hi ha arbres i edificis dapartaments moderns sota un cel blau clar.
Aqüeducte del Baix Vallès al Parc Central de Nou Barris
Un pont de pedra sobrepassa un estany tranquil amb camins de fusta a sota. Al fons, hi ha arbres i edificis dapartaments moderns sota un cel blau clar.
Aqüeducte del Baix Vallès al Parc Central de Nou Barris

Situat avui com a element decoratiu, recorda la gesta que va suposar abastir la capital catalana en un moment d’escassetat.

3. Dipòsit de les aigües del Pedró

El dipòsit de les aigües del Pedró, a Palamós, s’erigeix ​​solemnement sobre el port, al punt més alt del municipi.

Encara que actualment es trobi en desús, perviu en el temps al costat dels nens i nenes que juguen als peus.

4. Presa del pantà de Vallvidrera

Considerada una joia de l’enginyeria hidràulica, la presa del pantà de Vallvidrera va ser construïda per un dels arquitectes catalans més llorejats de finals del segle XIX.

Elías Rogent, el mateix que va fer la reconstrucció de l’església de Ripoll i que va edificar el gran edifici històric de la Universitat de Barcelona, ​​va ser l’encarregat de construir aquesta obra, tan senzilla com bella i de gran qualitat.

5. Torre de l'aigua de Sabadell

La imponent torre de l’aigua de Sabadell ens explica la història d’aquesta ciutat i dels que la van construir. Es va edificar com a resposta monumental a la crisi d’abastament d’aigua de la ciutat davant l’exponencial creixement demogràfic.

Vista des de dalt duna escala de cargol a Manresa, amb murs de formigó oberts que condueixen al carrer. Els arbres, els cotxes aparcats i els turons llunyans són visibles més enllà de lestructura arquitectònica.
Interior de la Torre de l'Aigua de Sabadell

Destaca la seva gran particularitat, ja que és una construcció d’estil modernista, però amb una gran influència de la tradició alemanya, especialment en la forma de la cúpula.

6. Dipòsit de l'Oliva

El dipòsit de l’Oliva data del segle XVIII durant la primera fase de la industrialització. Encara en funcionament, forma part del quilomètric sistema d’abastament de la Mina de l’Arquebisbe, que proveeïx aproximadament un 3% de l’aigua de la ciutat.

La imatge mostra un dipòsit daigua subterrani amb quatre arcs de pedra i canals fluents. Laigua flueix a una piscina tranquil·la i una passarel·la metàl·lica recorre els canals, il·luminada per una llum càlida i ambiental.
Dipòsit de l'Oliva, Mina de l'Arquebisbe

Si bé la construcció del sistema es va iniciar a finals del XVIII, els darrers elements van ser incorporats el segle passat. Es tracta d’una joia arquitectònica que presenta una sorprenent continuïtat històrica, ja que alguns trams aprofiten fins i tot l’antiga infraestructura romana.

7. Central de la Sociedad General de las Aguas de Barcelona

L’antiga Central de la Sociedad General de Aguas de Barcelona a Cornellà, més enllà de ser un dels exponents més grans del patrimoni industrial de l’aigua, és des del 2004 la seu del Museu de les Aigües d’AGBAR.

Una exposició del museu titulada Una mar daixetes mostra diverses aixetes metàl·liques disposades de manera creativa sobre canonades. La pantalla sil·lumina amb il·luminació blava i inclou panells de text descriptius a dalt.
Vitrina del Museu de les Aigües (2021)

La Central de Cornellà ha esdevingut un punt de trobada entre la història, el patrimoni, la ciència, la tecnologia i la natura, contribuint així a consolidar una societat més sensible, justa, conscienciada i sostenible.

Un jardí exuberant amb diverses plantes i arbres verds envolta un petit edifici groc amb finestres corbes. En primer pla, hi ha una estructura de fusta amb compartiments, semblant a un hotel dabelles o insectes. El cel és clar i blau.
Hotel dels insectes a la Central Cornellà

Al recinte hi ha projectes com el Jardí de les Papallones i l’Hotel dels Insectes, claus per reforçar la connexió indissociable que ha d’existir entre la història de l’abastament d’aigua urbana i la conservació de la biodiversitat davant d’un futur de dificultats.

Vista mirant una escala de cargol dins dun edifici, que mostra diversos nivells amb baranes i finestres petites. El focus central és el patró circular creat per les escales i els elements del sostre.
Interior del Torreó del Tibidabo

Com la Central de Cornellà, moltes de les infraestructures anteriorment destinades a captar, emmagatzemar, distribuir i potabilitzar aigua en el passat, continuen exercint avui un paper rellevant per a la comunitat al fi de la seva vida útil.

Reivindicar-les com a elements de gran valor històric per a la nostra comunitat és una tasca imprescindible. Recuperar la memòria del passat i atorgar-les-hi una dimensió cultural i cívica forma part del camí per construir una consciència col·lectiva sobre la gestió de l’aigua.

La façana dun edifici històric presenta un gran vitrall darc amb dissenys geomètrics complexos, situat en un mur de pedra. Lestructura té una part superior triangular i la llum del sol projecta ombres suaus a la superfície.
Central Besòs de la SGAB

El patrimoni industrial de l’aigua forma així part del nostre passat, present i futur. La seva interpretació diacrònica es converteix en un dels eixos fonamentals per establir les bases que ens permetin superar els reptes del demà.

Un viaducte alt de maó amb tres arcs sestén per la imatge sobre un cel blau brillant. El primer pla està ple de fullatge verd exuberant i plantes amb flors, amb el sol brillant a dalt.
Aqüeducte de Can Nyac

Voleu conèixer de més a prop la història del patrimoni industrial de l’aigua a Catalunya? Explora el primer episodi d’aquesta exposició virtual:

El Patrimoni Industrial de l’Aigua I: Com l’aigua d’aixeta va arribar a les nostres llars

Exposicions relacionades