Art i Aigua I: Abans de l’aigua d’aixeta

Un passeig per la història a través dels objectes i les obres artístiques que mostren com era la vida abans de l’arribada de l’aigua a les llars.

Vista frontal d'una de les vitrines de l'exposició permanent del Museu de les Aigües, amb diversos objectes disposats a diferents alçades.
Vitrina del Museu de les Aigües (2021)

Els objectes exposats al Museu de les Aigües prenen vida en l’obra de grans artistes i ens parlen dels temps quan encara calia anar a trobar l’aigua fora de les cases.

La politja

Abans que l’aigua arribés a l’aixeta de les llars, calia anar-la a buscar a les fonts públiques o als pous, només habilitats en algunes cases. La politja reduia l’esforç a fer per extreure l’aigua gràcies al canvi de direcció de la força aplicada.

Una politja de metall d'acció manual vista de perfil. A la part superior té un ganxo.
La Politja
El pati blau de Santiago Rusiñol representa una escena quotidiana de la llar, el moment de fer la bugada. Hi apareix el pati de la casa, amb les parets pintades de color blau. A l'esquerra, una dona amb un cabàs ple de roba entra al pati, a la dreta s'hi observa una politja amb una corda penjada que baixa cap al pou.
El pati blau (Santiago Rusiñol, 1892)

El pintor Santiago Rusiñol (1861-1931), partint dels usos i costums dels seus contemporanis, va ser un testimoni plàstic de la importància de l’aigua, tant per als usos pràctics quotidians, com per ambientar amb vegetació els típics patis interiors del s. XIX.

En la seva coneguda pintura El pati blau, reprodueix amb detall la politja més elemental, emprada per a pouar l’aigua.

La bomba manual

La necessitat de reduir l’esforç per obtenir aigua va comportar innovacions tècniques que facilitaren aquesta tasca, a partir d’un joc de pressions.  La primera bomba data del segle III aC.

Una bomba d'aigua manual de mecanisme simple, feta de metall.
La Bomba manual
La pintura el càntir trencat, de William-Adolphe Bouguereau. Una nena al centre, amb un càntir trencat als seus peus i una bomba darrere per extreure aigua del pou.
El càntir trencat (William-Adolphe Bouguereau, 1891)

William-Adolphe Bouguereau (1825-1905), destacat pintor francès, naturalista i romàntic, ens mostra una jove, asseguda al costat d’una bomba manual,  amb l’expressió de poètica timidesa pròpia de la pintura bucòlica.

Tal com evoca el títol de l’obra, el disgust de la noia es deu a que el càntir se li ha trencat, privant-la de l’anhelada aigua.

El càntir

Aquest és probablement un dels recipients d’aigua més antics que es coneixen. La seva forma primitiva ha anat evolucionant i traspassant èpoques i continents, sense perdre el seu alt grau d’eficàcia en el manteniment de l’aigua fresca.

Càntir de ceràmica negra. Decoració amb incisions que dibuixen línies circulars a la part més ample del cos del càntir i la inscripció: St Domingo Argentona 1989. Nansa amb la part superior lleugerament aixafada i dos brocs de dimensió similar. Base més ample que la part inferior del cos del càntir i amb decoració en relleus de forma ondulant.
El Càntir

A La recol·lecció de la malvasia, Joaquim de Miró i Argenter (1849-1914) emfatitza amb claredat l’ús del càntir com a element essencial en els treballs agrícoles fins ben entrat el segle XX.

La ferrada

La ferrada, objecte típic de les cultures de pasturatge (ovelles, cabres) i explotació de bestiar boví, és emprada com a recipient per a contenir i transportar aigua,  llet i altres líquids.

Una ferrada de forma cònica, feta de fusta i metall, amb unes nances al mig i una tapa a la part superior.
La Ferrada
Cartell propagandístic de 1940, on hi apareix una dona amb una ferrada en primer pla. Darrere, un graner amb hórreo, característic del paisatge gallec.
Dona amb ferrada al cap i graner al fons

El métode de transport es pot observar al  cartell publicitari de Josep Morell i Macias (1899-1949) Dona amb ferrada al cap i graner de fons, on es representen diversos elements etnogràfics gallecs amb l’objectiu de fomentar el turisme.

La ferrada es mostra estable sobre del cap de la protagonista.

Fusta de rentar

La neteja de la roba domèstica obligava a anar a espais públics on la taula de rentar era un estri bàsic. La fusta facilitava la feina, al poder-se recolzar.

Un tauler de sabó de fusta amb crestes acanalades i un suport de sabó corbat independent. El tauler té una part posterior inclinada, dissenyada per al rentat. La fusta té un acabat suau, mostrant la seva veta natural.
Fusta de rentar
Una fotografia en blanc i negre d'una dona de mitjana edat fent la bugada, amb una expressió que reflexa la duresa de la vida de les dones i les tasques de la llar.
[Dia de la bugada, Carolina del Nord], (Doris Ulmann, c. 1929)

En aquesta fotografia pictorialista, elements gens casuals com l’expressió facial i el tronc retorçat de la dona, produeixen un fort impacte visual i sintetitzen a la perfecció la duresa i la intensitat del rentat manual de la roba.

Rentamans i gerra

Els conceptes de netedat i higiene mitjançant l’aigua pateixen una transformació fonamental a la fi de segle XIX. Un element domèstic tan comú com el rentamans, present en moltes de les estances destinades a dormitori, es perdrà amb l’arribada de l’aigua d’aixeta.

Una gerra sobre d'un rentamans, un recimient còncau, ambdos fets de llautó.
Rentamans i gerra
La famosa pintura de Van Gogh, L'habitació. A la cambra, la propia de l'autor, hi ha un llit a situat a mà dreta, dues cadires de fusta i una petita taula al fons, just sota la finestra. L'habitació està pintada de blau i decorada amb diverses pintures, retrats i dibuixos de Van Gogh.
L'habitació (Vincent Van Gogh, 1888)

Un dormitori tan auster com colorista donarà l’oportunitat a Vincent van Gogh (1853-1890) de gairebé inventariar els elements essencials per a una habitació individual a finals del segle XIX.

El pintor incorpora el rentamans i la gerra com a mínims vitals, en la seva coneguda obra pictòrica Dormitori a Arles.

Banyera de seient

Fins ben entrat el segle XX, el bany s’utilitzava principalment amb finalitats terapèutiques. L’aparició de nous recipients prometia nous usos de l’aigua, com ara la cura i l’alleujament de dolors o, senzillament, un descans plaent.

Una banyera de seient feta de zinc.
Banyera de seient
Gravat d'un home fumant i llegint mentre es fa un bany. Sota del gravat s'hi llegeix en anglès Cool and comfortable this hot weather, en català Fresc i còmode aquest clima tan calurós.
"Fresc i còmode aquest clima tan calurós"

En aquesta il·lustració de diari es representa un personatge burgès còmodament instal·lat, fumant i llegint la premsa en una banyera de seient, com a caricatura de la burgesia britànica.

El cossi

El cossi apareix a  la majoria de cases. Degut a la robustesa de la seva estructura, la seva funció, aparentment simple, es va fer imprescindible en el rentat, escorreguda, transport i estesa de la roba.

Atuell gran de forma de troncocònica invertida, amb dues nanses, destinat principalment a fer-hi la bugada.
Cossi
En aquest quadre impressionista s'hi observa en primer pla una dona nua, de perfil i ajupida, mentre es renta en un cossi ample.
Dona rentant-se en una banyera poc profunda (Edgar Degas, 1885)

Edgar Degas (1834-1917) pinta a mitjans de la dècada de 1880 una sèrie de set pastels amb un mateix motiu, el d’una dona recollint aigua amb una esponja durant la neteja personal, dins un cossi ample i poc profund.

Exposicions relacionades